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SOUTH AUSTRALIA 
 

 
STATE TAXATION OFFICE 

 
Stamp Duties      Circular No. 61 

 
SECTION 71e OF THE STAMP DUTIES ACT, 1923 

OBLIGATION OF A PERSON TO LODGE A 
STATEMENT WITH THE COMMISSIONER 

 
 
Section 71e of the Stamp Duties Act, 1923  applies to transactions, which result in a 
change of ownership of a legal or equitable interest in land, a business, or goodwill of a 
business situated in South Australia or in an interest in a partnership.  Ad valorem duty is 
chargeable on the transaction if,:- 
 

"[Section 71e(1)(b)] 
 

 i) the transaction is not effected by an instrument on which ad valorem duty is 
chargeable; 

 
  but 
 
 ii) if the transaction had been effected, or wholly effected, by an instrument, the 

instrument would be chargeable with duty as a conveyance or as if it were a 
conveyance." 

 
 
When such a transaction is effected the parties to the transaction should, pursuant to 
Section 71e(3) of the Act, lodge a statement in a form approved by the Commissioner.  
Duty is payable on the statement as if it were a conveyance effecting the transaction to 
which it relates (Section 71e(4)).  
 
 
Each party to the transaction is guilty of an offence, if a statement relating to the transaction 
to which Section 71e applies is not lodged with the Commissioner within 2 months after the 
change in legal or equitable ownership of property is effected by the transaction.  [Section 
71e(6)] 
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In certain transactions, instruments wholly effecting such transactions have been executed 
subsequent to a transaction which falls within the provisions of Section 71e.  Such 
instruments have then been lodged with this Office and stamped within the two month 
period in which a statement should be lodged as stated in the previous paragraph.  
 
 
The Office has been asked whether it is necessary to furnish a statement pursuant to 
Section 71e(3) in these circumstances. 
 
 
RULING 
 
Section 71e(1)(b)(i) will be taken to have applied to these circumstances and therefore if 
an instrument wholly effecting a transaction falling within Section 71e is executed, and 
lodged with this Office within two months of the transaction, a statement pursuant to 
Section 71e(3) does not need to be lodged at this Office. 
 
 
 
 
 
9 November, 1992    COMMISSIONER OF STAMPS 
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