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SHORT-TERM DEALING ACCOUNT 
RECEIPT OF MONEY FROM OUTSIDE SOUTH AUSTRALIA 

 
Your attention is drawn to Section 6 of the Financial institutions Duty Act, 1983 (“the Act”) which 
states:- 
 
 “(1)  Except as otherwise provided, this Act applies to- 
 
  (a)  a receipt of money in the State,” 
 
One such exception is provided through the operation of the provisions of Section 7 (2) (a) and 
Section 32 (4) (b) of the Act.  These provisions ensure that certain receipts of money credited to a 
short-term dealing account (as prescribed  by Section 32 (4) (b)) are not subjected to financial 
institutions duty. 
 
Receipts prescribed by Section 32 (4) (b) are amounts paid to the credit of a short-term dealings 
account kept by a bank in the name of a short-term money market operator in this State or Territory 
by that bank or by another bank that is a registered financial institution, in the name of that operator. 
 
(All States and territories other than Queensland have been prescribed for the purposes of this 
Section). 
 
ISSUE 
 
Concerns have been expressed about the interpretation of the words “..... in the name of that 
operator”, appearing at Section 32 (4) (b). 
 
 
DISCUSSION 
 
The exception described above was provided to deal with the situation where funds flow to the 
credit of a short-term dealing account when short-term money market operator transfers funds from 
his/her account situated either in this State or in another prescribed State or Territory.  The 
philosophy is that moneys that flow into short-term money markets generate very small profits to the 
market operators and hence it would be an unbearable burden if duty at normal rates are levied on 
such receipts. 
 
RULING 
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Section 32 (1) of the Act permits a registered short-term money market operator, 
after application to and approval by the Commissioner, to keep an account in a bank 
in this State as a short-term dealing account. Section 32 (4) limits the amounts which 
may be paid to the credit of a short term dealing account kept in the name of a 
registered operator. 
 
The words “...... in the name of the operator .....” therefore mean the person who 
made the application pursuant to Section 32 (1).  Consequently the accounts (from 
which funds flow to the short-term dealing account) should have been held in the sole 
name of the operator to be eligible for the concession provided by Section 32 (4) (b). 

 
 
 
 
26 May, 1992                                                              COMMISSIONER OF STAMPS 
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