
Revenue Ruling

Contractors 
Labour & Non-labour Deductions

Preamble
The Payroll Tax Act 2009 (the “Act”), which commenced on  
1 July 2009, rewrote and repealed the Pay-roll Tax Act 1971 and 
provides fully harmonised legislation with New South Wales, 
Victoria, Tasmania and Northern Territory.

Parties to a ‘relevant contract’ are deemed to be employers and 
employees (Sections 33 and 34 of the Act) and payments made 
under a contract are deemed to be wages (Section 35 of the 
Act). Deemed wages are subject to payroll tax under Section 36 
of the Act.

While most contracts for the provision of services come within 
the meaning of ‘relevant contract’ under Section 32 of the Act, 
certain types of contracts are specifically excluded from the 
definition of ‘relevant contract’. Where none of the exclusions 
apply, Section 35(2) of the Act allows the Commissioner of 
State Taxation (the “Commissioner”) to determine an amount 
which can be deducted from the payments made under the 
contract. This amount relates to the non-labour component 
where the contractor provides equipment and/or materials. The 
Commissioner has approved certain deductions for various 
classes of contracts to reflect the amount for equipment and/or 
materials (please refer to Revenue Ruling PTA018).

Uncertainty may arise where payments under a relevant contract 
are made against separate invoices for the labour and non-
labour components or itemised separately under a single invoice 
in which the labour and non-labour components are separately 
charged. 

The purpose of this Revenue Ruling is to clarify which amounts 
paid under these circumstances would be taken to be wages and 
would, therefore, be subject to payroll tax. 

Ruling
In determining taxable wages for the purposes of Section 35 
of the Act, payments made under a relevant contract can only 
be reduced by the approved deduction (listed in Revenue 
Ruling PTA018) regardless of the actual amount of non-labour 
component charged by the contractor. Where the labour and 
non-labour components are charged separately (whether in a 
single invoice or otherwise), the entire sum paid (i.e. payments 
for both the labour and non-labour component) less any 
approved deduction must be declared as wages for payroll tax 
purposes.

If a deduction is not approved for a particular class of contract, 
an employer may apply in writing to the Commissioner for a 
determination. Similarly where an employer believes that it is 
entitled to a higher deduction than the approved deduction, the 
employer may apply to the Commissioner for a determination.

In applying for a determination, details on the cost of materials 
and equipment provided by the contractor and the amount(s) 
paid to the contractor must be provided to allow calculation of a 
percentage deduction. 

Further Information
Further information can be obtained from RevenueSA.

Location RevenueSA 
State Administration Centre 
200 Victoria Square East 
ADELAIDE  SA  5000

Postal Commissioner of State Taxation 
RevenueSA 
GPO Box 1353 
ADELAIDE  SA  5001

Telephone (08) 8204 9880

Facsimile (08) 8226 3805

Email payrolltax@sa.gov.au

Website www.revenuesa.sa.gov.au

History
This Revenue Ruling is effective from 1 July 2009. 
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